Koriander är lika älskad som hatad och väldigt hälsosam

Koriander

Koriander är en av de örter som alla har någon åsikt om, många älskar den och lika många hatar den. Att det kan uppröra så många beror på dess väldigt unika smak.

Koriander kommer från en växt som heter Corian sativum som tillhör Apiaceae-familjen. Koriander  kan även kallas för kinesisk- eller mexikansk-persilja i vissa områden.

Ursprungligen odlades örten i dagens Grekland och användes av gamla egyptierna och romarna, vilket gör koriander en av de äldsta kända örter i historien.

Vad de flesta inte vet om är att det är både en ört och en krydda, eftersom anläggningen bär också aromatiska frön – mer populärt kallad koriander – som har sina egna hälsofördelar .

 

Hälsofördelar med koriander

 

Driver ut tungmetaller från kroppen

Arsenik, kadmium, aluminium, bly och kvicksilver kan bli bosatta i våra vävnader och detta kan leda tillhjärtsjukdomar, hormonella obalanser, neurologiska tillstånd, infertilitet och så mycket mer. Den har även visat sig binda dessa toxiska metaller, få bort dem från våran vävnad och underlätta deras eliminering från kroppen.

Sänker ångesten och förbättrar din sömn

Koriander fördelar din sömncykel naturligt och lugnar nerver och kan förbättra sömnkvaliteten genom dess naturliga lugnande effekter. En ny studie publicerad i Indian Journal of Pharmacology fann att höga nivåer av extrakt från örten producerar samma nivåer av anti-ångest effekter som det populära receptbelagda läkemedlet Valium (diazepam).

Hjälper till men menstruationscykeln

Korianderfrön från hjälper faktiskt till att stödja en sund menstruationsfunktion genom att hjälpa till att reglera korrekt endokrin körtelfunktion och hormoner som reglerar menstruationscykler. Dessutom kan den hjälpa till att minska uppblåsthet, kramper och smärta under mensen.

Stabiliserar blodsockret

Löven och stjälkarna har visat sig sänka blodsockernivån, enligt vissa djurstudier. Den viktigaste studien som publicerades i Journal of Food Sciences visade att koriander kan bidra med en sund leverfunktion och hjälper till att balansera blodsockret.

Hacka koriandern grovt så att både stammar och löv kommer med i salladen, såserna eller smoothies för att få ut maximal effekt.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.