Därför ska du sova naken


Att sova naken kan det verkligen förbättra din sömn och hälsa? Faktum är att mycket tyder på det. Att fimpa pyjamasen och andra kläder kan faktiskt hjälpa dig att sova bättre.

Den största fördelen med att sova naken är att du slipper överhettning, vilket verkar ha en betydande inverkan på sömnkvalitén. När du sover sänks din kroppstemperatur och denna minskning hjälper dig faktiskt att sova bättre. När du vaknar stiger din kroppstemperatur igen, det är anledningen att det är mycket svårare att somna när du är varm.

De flesta har faktiskt sina hem för varma och när vi använder oss av pyjamas eller andra kläder blir du ännu varmare, vilket kan leda till att du ligger i vrider dig.Under 20 grader är den bästa temperaturen att sova i.

Andra fördelar med att sova naken

Bättre metabolism

Genom att sänka din kroppstemperatur hjälper du till att aktivera de ”bruna fettet”, som är en typ av kroppsfett som hjälper till att reglera din kroppstemperatur genom att generera värme.

Forskning visar att människor med högre nivåer av brunt fett har stabilare blodsocker och högre insulin sensitivitet.

Bättre blodcirkulation

Utan kläder är ditt blodflödet är mindre begränsad, vilket gynnar hela kroppen, speciellt ditt hjärta och dina muskler.

Bättre för huden och dina intima delar

Bakterier trivs bäst i varma, fuktiga områden, genom att sova helt naken, utan underkäder kan vara fördelaktigt. Speciellt för kvinnor som har lätt får svampinfektioner. Andra områden på kroppen som dina armhålor (och hud i allmänhet) drar också nytta av att kunna andas.

Bättre för spermierna

Män kan också dra fördelar genom att sova ”commando”. Männens testiklar är designade för att hålla spermierna vid en temperatur strax under kroppstemperaturen. Underkläder gör det lite varmare och kan därför göra att kvalitén på spermierna blir sämre.

Förbättrar sexlivet

Hud-mot-hud kontakt frigör hormonet oxytocin som främjar känslor av närhet och välbefinnande. Eftersom att sex oftast sker utan kläder hjälper det att sova naken.

Balanserar hormoner

Genom att låta din kropp vara lite svalare på natten minskar kortisol, tillväxthormonet ökar och melatoninet balanseras. Allt detta främjar god sömn, minskar ångest och stress.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.