Ät rätt innan du tränar

Vad ska jag äta? När ska jag äta? Ska jag äta något efter? Det är några av  frågorna som ofta ställs till personliga tränare. Vi ska gå igenom vad och när du ska äta för att kunna få ut maximalt av ditt träningspass.

Det du ska tänka på vid måltiden innan din träning är att inte äta någon större måltid. Har du ätit lunch eller middag rekommenderar vi att du tränar tidigast 3-4 timmar innan du ska träna. Detta gör att kroppen lägger all energi åt att bryta ner maten, vilket gör att ditt blodsocker sjunker och du kan känna dig väldigt trött. Du kommer alltså inte orka att prestera lika bra.

En annan nackdel med att äta för nära inpå ett tränings pass är att en stor del av kroppens blod är samlat kring bukten, vilket gör att det blir svårare för kroppen att pumpa ut blod till musklerna. Utan blod i musklerna arbetare de sämre.

Ät rätt innan träning

Det som är viktigast att få i dig innan du tränar är protein och kolhydrater. Satsa på mer komplexa kolhydrater som t.ex havregryn, kombinera gärna med keso, kvarg eller ägg. Detta är väldigt lätt smält och ger dig bra med energi. Ät detta lättare mål cirka 2 timmar innan ditt träningspass.

2457252361_e83536ab86_b

Drick rätt!

Det är inte lätt att genomföra en tuff löprunda med hela magen fylld med vatten. Det kommer kännas väldigt tungt och du kommer säkert att få ont i magen. Kroppen kan inte ta upp mer än 2.5dl vatten per kvart. Drick lagom mycket – gå efter hur törstig du är innan passet, det är ingen idé att hetsdricka.  Blir du törstig under passet kan du alltid ta med dig en vattenflaska.

Ät rätt efter träningen

Efter avslutat träningspass går kroppen in i sin anabola-fas (uppbyggnad), träningspasset bryter ner dina muskler (katabol). Det är därför viktigt att fylla på med protein, kolhydrater och vitaminer för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Efter träningspasset ökar infektionsrisken för att immunförsvaret är kraftigt nedsatt. Du får alltså lättare att bli sjuk efter ett träningspass.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.