Träningsvärk del 1 – vad är träningsvärk?

Träningsvärk eller delayed onset muscle soreness (DOMS) har nog alla upplevt. Träningsvärk är en smärta i muskeln som uppkommer efter träning med ovana övningar och/eller mer belastning (vikt) än vad muskeln är van vid. Träningsvärken är inget kvitto på att du utfört ett väldigt bra pass, vissa som är väldigt vältränade och tar nya personliga rekord behöver inte känna någon som helst träningsvärk dagarna efter utförd aktivitet.

Träningsvärk är helt ofarligt, men symptomen kan variera från lätt ömhet till allvarlig och rörelsehindrade smärta. Träningsvärken framträder oftast mellan 12-48 timmar efter utförd aktivitet och avtar sedan. Träningsvärken kan sitta i upp till en vecka.

En teori som var aktuell förut, men som blivit bortdömd är att träningsvärk skulle uppstå pga mjölksyra som lagrats i dina muskler. Din kropp bryter ner kolhydrater för att producera adenosintrifosfat (ATP). När kroppen får slut på kolhydrater för att bilda ATP börjar utsöndringen av mjölksyra vilket gör att du blir svag och darrig i muskeln. För att minska eller hindra utsöndringen av mjölksyra kan du börja äta kreatin som kosttillskott, kreatin tillverkas även i din kropp och finns i kött och fisk. Men det krävs otroligt stora mängder kreatin för att komma upp i ett intag via kosttillskott.

Forskare idag har teorin att värken kommer från fibrillernas omkringliggande bindväv. Då muskeln växter pga utfört muskelarbete ökar spänningen i bindväven, vilket leder till en tillfällig smärta tills bindväven expanderat efter den ökade muskelvolymen.

12288913346_9347b99096_o

Förebygg träningsvärk

Det finns inget bra sätt att motverka träningsvärk, en felaktig uppfattning är att stretching motverkar träningsvärk. Faktum är att hård stretching kan ge dig träningsvärk. Stretching och rörelseträning är däremot bra för att bibehålla och öka rörligheten, detta kan öka din prestation och minskar skaderisken. En intressant studie är däremot att BCAA (grenade aminosyror) tillsammans med taurin tre gånger om dagen kan förebygga och reducera din träningsvärk. I våran nästa artikel om träningsvärk kommer vi att gå igenom hur du på ett bra och säkert sätt blir av med träningsvärken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.