Träningsvärk del 2 – så botar du den

Vi har gått igenom vad träningsvärk är för något, nu ska vi lära dig alla knepen som hjälper dig att bli av med träningsvärken snabbare.

Lindra träningsvärken genom kallbad

Ett iskallt bad kan ha en lindrande effekt på din träningsvärk. Detta är dock inte vetenskapligt bevisat, men väldigt många elitidrottare använder sig av kallbad. Ett kallbad ökar blodcirkulationen i kroppen då det börjar pumpa ut mer blod för att kroppen ska få sin normala temperatur.  Vissa hävdar att man ska ligga i 4-8 grader kallt vatten mellan 5 och 10 minuter. Andra hävdar att man ska växla mellan 30 sekunder i kallt vatten och 90 sekunder i ljummet vatten eller bastu. Testa vad som fungerar bäst för dig.

Bada bastu

Massera bort värken

Vissa upplever att träningsvärken lindras efter en massage. Det finns dock ingen studie som tyder på detta, men massage leder till avslappning, minskade muskelsmärtor, behandling av mindre muskelskador och för att förebygga skador. Om du inte har tid eller råd att boka in massage när du har träningsvärk kan du investera i en ”foam-roller” som hjälper dig att massage dina muskler.

Sov ordentligt

Din kropps naturliga produktion av muskelbyggande hormoner ökat vid djupsömn. Försök att få minst 7 timmar oavbruten sömn för att öka återhämtningen av dina muskler. Flera tränare till elitidrottare förespråkar åtta till nio timmars sömn för optimal återhämtning.

Drick vattenmelon

En studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry visar att vattenmelonjuice minskar träningsvärken. Vattenmelon innehåller ett ämne som heter citrullin som forskare länge har misstänkt reducera träningsvärk. De lät därför utföra ett test på en grupp som drack vanlig opastöriserad vattenmelonjuice en timme innan träningspassen. Det visade sig stämma – vattenmelonjuice reducerade träningsvärken. Kom hit att dricka den opastöriserad då viktiga vitaminer och mineraler kan försvinna vid pastörisering.

Ät rätt

Ett bra sätt att bli av med träningsvärken är att hjälpa kroppen genom att äta rätt. Se till att du får i dig allt protein, kolhydrater och fetter som du behöver. Detta kommer att hjälpa kroppen att få alla byggstenar den behöver.

 

1 kommentar

  1. Då tänker jag; Hur mycket av alla olika macronutrienter behöver man? En fråga som jag funderat mycket på och jag har kollat runt på internet väldigt länge. En del säger 2g protein/lbs av din fettfria vikt men en annan del säger typ 0.8g/kilo osv… Kött innehåller mycket protein så de menar nog att inte få protein från kött (iallafall rött kött p.g.a. hälsorisker) och det finns att ha en hög fetthalt kost eller en hög kolhydrats kost osv… en hög kolhydratskost tror jag är den rätta i att kolhydrater är för att våra muskler får mycket av sin energi av det. Vilken är den rätta kosten för en vegan vardaglig/sportig människokropp? Ni kanske har någon artikel?(Jag söker svar ganska varierat från olika källor)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.