Maca – den magiska peruanska örten

Maca kommer från Peru

Maca kommer från Peru

Maca är en rot som tillhör samma familj som bl.a rädisa. Maca hittas vid bergen i Peru, den kallats även för Peruansk ginseng. Maca sägs att ätits av Inka-folkets krigare före strid. Det säg att deras legendariska styrka kom ifrån konsumtion av stora mängder maca.

Det finns inga kända biverkningar, men som alla andra kosttillskott bör den inte tas i stora mängder. När du börjar använda maca, är det bäst att börja med en mindre mängd och sedan öka. 1/2 tsk kan vara en bra början. 1 msk är en genomsnittlig daglig dos. Det finns väldigt få studier inom maca, men enligt myten ska örten kunna hjälpa till med mycket.

Ökar sexlusten

Maca används flitigt för att öka sexlusten för både män och kvinnor. Den sägs öka din sexlust och uthållighet. Samtidigt balanserar den dina hormoner och ökar fertiliteten.

Innehåller mycket vitaminer

Maca innehåller över 55 olika näringsämnen och är rikt på B- C- och E-vitaminer, samt gott om kalcium, zink, järn, magnesium, fosfor och aminosyror.

Maca kan lindra PMS-besvär

Fördelarna med att ta Maca för PMS-besvär är många. Denna ört kan hjälpa till att ordna hormonell obalans som är en vanlig orsak till PMS-besvär. De flesta som använder sig av maca har märkt förändring till det bättre redan under sin första mens efter ha börjat äta maca. Detta blir ännu bättre med tiden och kan leda till mindre kramper, uppblåsthet, trötthet, irritation och huvudvärk.

Ger energi

De som regelbundet använder macapulver har rapporterat att det gör att de känner sig mer vakna, ökad energi och driv, relativt snabbt efter början att använda pulvret. En positiv sak med att använda macapulver istället för koffein är att maca inte ger dig skakningar, hjärtklappningar och lätt panik som höga doser koffein kan leda till.

Kliniska studier har visat att maca har positiva effekter på energi, uthållighet och humör. Att upprätthålla positiva energinivåer leder till lägre nivåer av ångest och depression, vilket maca har visat sig upprätthålla.

Exakt hur macan kan öka energin är fortfarande okänd, men det tros att det kanske kan göra det genom att hjälpa till att stabilisera blodsockernivåer.

Minskar kolesterol

Maca rot innehåller ett antal av växtsteroler. Växtsteroler är naturligt förekommande molekyler liknar kolesterol, och kan sänka de ”dåliga” LDL-kolesterolnivåerna genom att störa kolesterolabsorptionen i tunntarmen. Därför kan maca skydda oss från åderförkalkning och andra hjärt- kärlsjukdomar som uppstår vid högt LDL-kolesterol

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.