K-vitamin – den okända vitaminen

K-vitamin – den okända vitaminen

K-vitamin finns i bl.a grönkål

K-vitamin kanske du aldrig tidigare hört talas om, men den är väldigt viktig för oss människor. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin. K-vitamin finns i tre former, K1, K2 och även K3.

  • ​K1 förekommer i de flesta livsmedel, främst i gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål, men hittas även i bl.a alfaalfa.
  • K2 finns i animaliska livsmedel som ost, kött och ägg, men även i fermenterade grönsaker. Vetegräs innehåller även k-vitamin.

Låga nivåer av vitaminet kan öka risken för okontrollerad blödning. K-vitamin brist är ovanligt hos vuxna, men det är mycket vanliga hos spädbarn. En injektion av vitaminet är därför väldigt vanligt hos nyfödda. Vitamin-K används också för att motverka en överdos av blodförtunnande Waran och som motgift för råttgift.

K-Vitamin skyddar hjärtat

Vitamin K2 hjälper till att förhindra hårdnande av artärerna, som är en vanlig faktor vid kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Forskning tyder på vitaminet kan hjälpa till att hålla kalcium borta från dina artärer och andra kroppsvävnader. Det har kommit fram att Vitamin-K 2 tillsammans med  D-vitamin förhindrar förkalkning i dina kranskärl vilket leder till en minskad risk av hjärt-kärlsjukdom.

Förebygger cancer

I en studie från 2003 behandlade man patienter som hade lungcancer med vitamin K2. Det visade sig att de bromsade tillväxten av cancerceller, och i tidigare studier har det även visats gynnsamt i  behandling av leukemi.

Hjälper mot benskörhet

Det absolut bästa sättet att uppnå friska ben är en kost rik på färska, råa hela livsmedel rika på vitaminer och mineraler så att din kropp har de råvaror som behövs för att vara frisk. Vitamin K2 är en av de viktigaste vitaminerna för att förebygga benskörhet.  K-vitamin fungerar som ett lim som hjälper sätter samman kalcium och andra viktiga mineraler i din benvävnad.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.