5 fördelar med D-vitamin (solljus vitaminet)

Hösten börjar komma och vi går mot mörkare tider, detta innebär att flera av oss kommer att få brist av d vitamin. Vi har tidigare gått igenom vad d vitamin är och hur du får i dig det. I denna artikel gör vi istället en lista med D-vitaminets 5 fördelar.

3226793667_2d8d158f18_b

Starkare ben med D-vitamin

När du tänker på starka ben tänker med stor sannolikhet på kalcium, något vi har lärt oss sedan vi drack mjölk. Kalcium har en betydande roll för att få och bibehålla ett starkt skelett. Forskning har däremot visat att D-vitamin hjälper kroppens upptag av kalcium. Detta innebär att om du inte får i dig tillräckligt av vitaminet så kommer din kropp att ha svårare att ta upp kalcium från föda och istället börja använda sig av kalciumet som finns i ditt skelett. Med tiden kommer detta göra att ditt skelett försvagas och risken för benbrott ökar.

Bättre fungerande muskler

Om du får i dig för lite D-vitamin kan detta påverka dina styrkeökningar. En forskning som publicerades i Iranian Journal of Public Health visade att över 70% av män mellan 20-29 år hade D-vitaminbrist.  Brist på D-vitamin innebär att musklerna blir svagare och kan leda till muskelatrofi – näringsbrist.

Sänker blodtrycket

Att D-vitamin är bra för att öka upptagen av kalcium har vi lärt oss vid det här laget, men visste du att det även har en skyddande effekt på hjärtat? Nya bevis har visat att personer som har brist på D-vitamin löper en ökad risk för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och plötslig hjärtdöd. Forskare vet inte exakt hur det kommer sig men allting verkar tyda på att D-vitamin kan hjälpa till att sänka blodtrycket och öka den vaskulära funktionen.

Sänker risken för diabetes

Diabetes typ 2 kan leda till förödande komplikationer, bl.a nervskador, hjärtsjukdomar, njursvikt och synnedsättning. Nya rön tyder på att D-vitamin kan spela en viktig roll för att minska risken för diabetes typ 2. Flera studier har visat förbättringar i betacellsfunktionen, insulinkänsligeten och inflammationer i hela kroppen vid höga nivåer av D-vitamin.

Minskar risken för cancer

Finns det något detta vitamin kan inte göra? Forskning tyder på att tillräckligt D-vitaminnivåer i vuxen ålder kan minska risken för många typer av cancer, inklusive bröst-, äggstocks- och prostatacancer. Allting tyder på att vitaminet är en av de mest kraftfulla inhibitorer av cancercelltillväxt. D-vitaminet reducerar risken för cancer genom att öka kalciumabsorption samt celldifferentiering, och samtidigt minskar spridningen av cancern.

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.