De 3 enklaste vägarna till bättre hälsa

De 3 enklaste vägarna till bättre hälsa

Att bli mer hälsosam behöver inte vara särskilt svårt eller krångligt, det handlar om att göra små förändringar men framför allt att hålla dessa förändringar över tid.

Det sämsta du kan göra om du vill bli mer hälsosam är att ha på tok för höga mål och sedan falla platt som en pannkaka tillbaka till gamla vanor. Så vad är då det bästa du kan göra? Jo – att sätta rimliga mål som du håller över tid och att göra små förändringar som leder till stora hälsoeffekter.

Ät mer frukt och grönt

Ett av de absolut bästa tipsen för att må bättre och få en bättre hälsa är att äta mer frukt och grönt. Det mättar bra och innehåller massvis av nyttiga vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Både frukt och grönsaker har i en mängd studier visat sig ha ett positivt samband med hälsa. Ett stort intag har visat sig skydda mot:

  • olika typer av cancer

  • hjärt- och kärlsjukdom

  • typ 2-diabetes

  • höga blodfetter

Människor som äter minst 500 g frukt och grönt verkar dessutom ha lättare att hålla en normalvikt, vilket också minskar risken för livsstilssjukdomar

Några enkla tips för att äta mer frukt och grönt:
Byt ut pasta och ris mot rotsaker under säsong – ungsrosta och ät med fisk, kyckling, kött eller grillad halloumi! Åt yoghurt och frukt till frukost eller mellan målen, se till att alltid ha frysta grönsaker hemma. Dessa kan du hälla direkt i matlådan för att dryga ut och få i dig mer grön. Kokar du pasta, när en minut är kvar på klockan – håll i ett rejält lass med broccoli!

Frukt och grönsaker är bra för din hälsa

Minskad stress är bra för din hälsa

Det lättaste sättet att dra ner på stressen är att dra bort några “måsten” från det ofta lite dåliga samvetet. Du måste inte ha ett skinande hem eller en vältrimmad kropp, paradoxalt nog kan det till och med försämra din hälsa eftersom det ökar stressen – så släpp taget om “måsten” och gör något som du mår bra av på riktigt: läs en bra bok, ta en promenad med en vän eller gå på bio mitt i veckan (har du möjlighet gå eller cykla till bion och slå två flugor i en smäll!)

En annan del i att minska stressen handlar om att ta hjälp och underlätta saker, det kan handla om det där dåliga samvetet, några tips:
– skaffa städhjälp, är det för dyrt ta hjälp nån gång i månaden
– sänk kraven! Gör enkel vardagsmat, mat kan inte alltid vara god! Snabbt tips är rotsaker i ugn och stekt halloumi. Enkelt och förhållandevis nyttigt
– se till att alltid välj det absolut enklaste alternativet när det kommer till service eller liknande, det är lätt att trassla in sig,

Börja vardagsmotionera

Vardagsmotion är snabbt och enkelt, du sparar tid genom att samtidigt transportera dig, det blir per automatik gjort och dessutom sparar du pengar genom att slippa buskort eller att ta bilen. Skaffa dig en bra cykel, eller ett par sköna promenadskor och kör igång! Jämför med tipset ovan, gör detta så enkelt som möjligt, varför inte beställa en cykel online, tips! På cykelkraft.se får du din cykel monterad och hemlevererad.

Avslutningsvis: gör det enkelt, var snäll mot dig själv och sätt realistiska mål!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.