Sötningsmedel orsakar diabetes

Sötningsmedel kan påverka din tarmflora på ett sätt som kan leda till diabetes typ-2 menar en ny stor studie som publicerades i Nature. Studien har hittat en koppling som visar att sötningsmedel kan påverka sammansättningen av tarmfloran som kan leda till glukosintolerans som är ett förstadium till diabetes typ-2.

Light och diet produkter marknadsförs oftast som ett mer hälsosamt alternativ till produkter som innehåller socker, men detta kan alltså vara helt fel enligt denna studie. Sötningsmedel kan till och med ha en motsatt effekt.

Testade sötningsmedel på möss

Forskarna har kunnat hitta ett samband där sötningsmedlet ändå har en effekt på kroppens förmåga att kontrollera sockerhalten i blodet. Trotts att sötningsmedlet inte innehåller socker.

Forskarna bakom studien valde att ge möss vatten som var smaksatt av de tre vanligaste sötningsmedlen – aspartam, sukralos och sackarin. Mängden höll sig inom de gränsvärden som vanliga livsmedel har. En annan kontrollkropp fick vanligt vatten som dryck. Det forskarna kunde se var att mössen och regelbundet drack av de sötade vattnet utvecklade glukosintolerans, till skillnad från mössen som drack osötat vatten. Försöket upprepades flera gånger med samma resultat.

Tarmfloran förändras

Genom alla provet kunde forskarna se att tarmfloran hos mössen som drack de sötade vattnet hade förändras. Forskarna transplanterade även tarmflora från mössen som hade utvecklat förstadiet till diabetes typ-2 till de friska mössen som bara druckit vanligt vatten. Dessa friska möss utvecklade också glukosintolerans.

Alternativ till sötningsmedel

För att summera artikel så visar studien att sötningsmedel inte alls är bra för kroppen. Vi förespråkar en ren-kost där du bara äter naturliga produkter. Bra substitut för sötningsmedel är honung, stevia, agave och lönnsirap. Om du inte gillar något av dessa alternativen kan du alltid fortsätta med riktigt rårörsocker, även fast vi inte rekommenderar detta då de också påverkar blodsockret.

Light läsk innehåller sötningsmedel

Vanliga källor till sötningsmedel är framförallt läsk, energidrycker och saft, men det förekommer även i smaksatt kvarg – håll koll på innehållsförteckningen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.