Ska man våga testa oil pulling eller inte?


Har du hört talas om oil pulling? Det är något som det har snackats mycket om på internet de senaste året. Oil pulling sägs kunna göra mirakel för din tandhälsa, vi tittar närmre på vad de sägs de för effekter och hur man utför det!

 

Vad är oil pulling och hur gör man det?

Oil pulling går ut på att man stoppar en matsked kokosolja i munnen och drar runt den, ungefär som du använder munvatten förutom att du inte ska försöka att gurgla med kokosoljan. Kokosoljan ska arbetas runt i munnen mellan 10 till 15 minuter. Första gången du testar detta kanske du blir trött i munnen, då kan du korta ner tiden till 5 minuter. Genom att arbeta runt oljan sägs det att detta ska ta död på bakterier som orsakar hål, samtidigt som det hjälper dig att få vitare tänder. När oljan blir tunn och nästan mjölkfärgad vet du att det är dags att spotta ut den, undvik att svälja oljan eftersom den är full med bakterier och annat otrevligt. Efter du har spottat ut oljan kan du borsta tänderna som vanligt.

Det går även att använda sesam- och solrosolja, men kokosolja är att föredra då den är antimikrobiell och antibakteriell.

 

Oil pulling tar död på bakterier

Streptococcus mutans är den bakterie som är den ledande orsaken till karies och plack. I en studie från 2008 deltog 20 pojkar där de gjorde oil pulling med sesamolja. Studien kunde visa en minskning av antalet streptococcus mutans pojkarnas plack efter två veckor. Det är inte lika effektivt som vanlig munskölj, men du slipper kemikalier och annat som kan vara direkt skadligt för kroppen.

 

Oil pulling kan reducera plack och blödande tandkött

Blödande tandkött orsakas av inflammation i tandköttet. Det inträffar när immunförsvaret börjar bekämpa bakterier i plack. I en annan studie jämfördes användningen av oil pulling och klorhexidin hos personer med inflammerat tandkött. Båda två var lika effektiva.

Bli av med dålig andedräkt

Dålig andedräkt orsakas ofta av bakterier i munnen, därför är det möjligt att kunna anta att om vi blir av med några av dessa bakterier i munnen kommer andedräkten bli bättre. I en studie visade det sig att oil pulling var lika effektiv som munskölj mot dålig andedräkt!

Oil pulling ger bättre andedräkt

 

Så gör du oil pulling

Det är väldigt enkelt att komma igång, såhär gör du:

  1. Ta ungefär en matsked kokosolja och stoppa i munne
  2. Dra runt oljan i munnen i ungefär 15 till 20 minuter
  3. Spotta ut
  4. Borsta tänderna

Det går som sagt att göra med solros- och sesamolja men vi föredrar kokosolja. Om kokosoljan fortfarande är lite stel när du stoppar in den i munnen kan du behöva bita lite på den så den tinas upp och blir flytande.


2 svar till “Ska man våga testa oil pulling eller inte?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.