Allt om järnbrist och hur du lindrar den


Järnbrist blir en allt vanligare folksjukdom, som kan drabba vem som helst. Men framförallt veganer, vegetarianer samt kvinnor. Att kvinnor drabbas oftare beror på att att de förlorar järn i samband med menstruation, graviditet och amning. Därför är det större risk att kvinnor drabbas av järnbrist jämfört med män.

Därför får man järnbrist

Kroppen måste få sitt järn från föda, järn finns framförallt i kött, ägg, fisk och grönsaker. För att vi ska kunna få ut syre i hela kroppen behövs det röda blodkroppar som innehåller hemoglobin. Hemoglobinet binder och transporterar syre till hela våran kropp. Om vi inte får i oss tillräckligt med järn så bildas det inga viktiga röda blodkroppar som hjälper till att transportera syre till kroppen, vilket leder till sämre syresättning. Kroppen behöver framförallt mycket järn i tonåren, graviditeten och när man ammar. Män som är friska får oftast i sig tillräckligt med järn och lider sällan av järnbrist. Kvinnor har lättare att utveckla järnbrist, då järnet försvinner ur kroppen vid menstruation samt amning.

Persilja innehåller mycket järn och c-vitamin. Det är jätte bra att äta när du har järnbrist

Olika typer av järnbrist

Det finns olika typer av järnbrist som man kan ha.

 • Funktionell järnbrist, detta innebär att det fortfarande finns järn i din kropp, men kroppen kan inte utnyttja det. Detta uppstår vid inflammationer och njursjukdomar.
 • Absolut järnbrist, din kropp har använt upp hela kroppens järndepå. Detta diagnostiseras genom att mäta ett ämne i blodet som heter ferritin.

Symptom

Det är inte alltid du känner symtom eftersom att kroppen har en förmåga att kunna anpassa sig till järnbristen. Du kan drabbas även om du är helt frisk. Detta kan bero på att du inte får i dig tillräckligt med järn från maten eller har förlorat stora mängder blod i samband med menstruation. Järnbristen kan även uppstå vid inflammationer i magtrakten. Vid graviditet ökar behovet av järn, eftersom att blodmängden ökar.

Vanliga symptom på järnbrist är

 • Trött och orkeslös
 • Yrsel
 • Blir lätt andfådd
 • Hjärtklappning
 • Huvudvärk

Behandling av järnbrist

Det finns flera olika sätt att bli av med järnbristen beroende på vilken typ du har. Vanligast är att börja med järntabletter, många upplever dock att de kan bli konstiga i magen. Några blir lösa medan andra blir förstoppade. Järntabletter tas inte upp så snabbt av kroppen och endast en liten del av de järnet i tabletten används. Det är bättre att börja med att se över kosten. Exempel på järnrik föda är:

 • Rött kött
 • Fläsk
 • Fågel
 • Skaldjur
 • Bönor
 • Spenat
 • Russin
 • Aprikoser
 • Ärtor
 • Persilja
 • Kakao
 • Moringa
 • Spirulina

Du kan förbättra din kroppens upptag av järn genom att dricka eller äta citrusfrukter eller genom att äta andra livsmedel som är rika på C-vitamin. För andra tips kan du spana in mayoclinic.

Här kan hitta mer test och fakta om kosttillskott och träningsrelaterade produkter


2 svar till “Allt om järnbrist och hur du lindrar den”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.