Målarböcker för vuxna ­ en hälsotrend


Att färglägga i målarböcker är något som vi oftast kopplar ihop med barn. Men på senare tid har fler och fler vuxna börjat måla och i sin tur har illustratörer börjat skapa målarböcker specifikt för vuxna.

Trenden har vuxit sig starkare och forskare och psykologer lovordar metoden som ett sätt att koppla av och som hjälp mot mental ohälsa. Att färglägga i målarböcker sägs ta bort fokus från problem och stimulera motoriken, sinnena och kreativiteten. Helt enkelt ett botemedel mot stress och ångest, eller till och med i i förebyggande syfte.

 

I Tv4-reportaget ”Supertrendig vuxenhobby bra för välbefinnandet” menar stressforskaren Töres Theorell att vi behöver hitta sätt att koppla av.

”I en överstimulerad värld så blir man tvungen att hitta strukturer som gör att det är tillåtet att varva ned, och då kan det vara till exempel att lägga pussel eller sticka eller fylla i färgerna i en målarbok.”

Han menar också att det är viktigt att inte bara stimulera vår vänstra hjärnhalva där förnuft och smartness finns, utan även vår högra där våra känslor och kreativitet finns. Vilket han menar att man gör med målarböcker för vuxna.

 

Målarböcker för vuxna sägs komma ända ifrån Tibet där de tibetanska munkarna i århundranden ritat komplicerade mandalamönster med sand.

I modern tid har målarböcker för vuxna mest varit politisk satir som gavs ut i USA på 60-talet, men även som anti-terroristpropaganda efter attentaten den 11 september.

Men på senare tid har målarböckerna kommit att handla om det helt motsatta ifrån politik och att tänka – nämligen om mindfulness och att färglägga sig in i nuet. Men hjälper målarböcker för vuxna bara mot psykisk ohälsa?

I Linköping finns Kjerstin Egefjärd som bestämde sig för att testa färgläggning i målarböcker efter sommaren 2015, då hon fick tipset av en vän. Kjerstin har en form av reumatism som gör att hon ofta har mycket värk och även ibland har svårt att sova. Hon fann hjälp i målarböckerna för att komma till ro.

”Det blev som en hjälp i min vardag”, säger Kjerstin.   ”När man kan fokusera på något annat än värken, så blir det ju inte direkt sämre”, fortsätter hon.

Hon bestämde sig också för att visa upp metoden med målarböcker och färgläggning för sina grannar och höll i en slags introduktionskurs för detta i sin bostadsförening.

”Det fungerade så bra för mig, så jag ville visa att det fanns”, säger hon.

Till kursen kom bland annat en granne till Kjerstin som hade svåra problem med motoriken i sina händer på grund av sin reumatism. Men trots detta gick det bra att just färglägga, istället för att rita hela motiv från början, menar Kjerstin.

”Det finns så många olika sätt man kan måla på, du kan till exempel vara sjuk och sängliggande, men färglägga kan du göra ändå. Det finns så många som har blivit hjälpta av det här på ett eller annat sätt.”, säger hon.

Försäljningen av målarböcker för vuxna har ökat explosionsartat det senaste året och trenden verkar onekligen hålla i sig.

”Målarböcker för vuxna har verkligen blivit en trend i alla åldrar”, säger Fredrik Johansson, ägare av Kalenderkungen.se som säljer målarböcker för vuxna. ”Det är som mental motion, där stress och oro läggs på hyllan för en stund”.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.