Varför ska man äta moderkaka och vilka gör det?

Varför ska man äta moderkaka och vilka gör det?

Hälsotrender kommer och går men någon som har funnits kvar länge är att äta moderkaka efter födseln. I denna artikel tänkte vi gå igenom fördelarna med att äta moderkakan och om det faktiskt stämmer.

De flesta däggdjur äter upp sina moderkakor efter födsel, vi människor har även gjort det en gång i tiden. Denna tradition finns dock fortfarande kvar i Kina och har under senare år fått en uppsving i USA då vissa kändisar har gått ut de att de har ätit sin moderkaka.

Fördelarna med att äta moderkaka

Moderkakan är ett hormonproducerande-organ som börjar tillverka hormoner i vecka 6 av graviditeten. Hormonerna ökar ständigt under graviditeten och när kvinnan befinner sig i den tredje trimestern är hormonerna tre gånger högre än innan graviditeten.

Efter förlossningen sjunker dessa värden till under normal nivå. Detta kan bero på att moderkakan har ”samlat” på sig mycket av detta under graviditeten. De flesta andra däggdjur äter sina moderkakor ganska direkt efter födsel och det tros att de gör det för att återfå balansen av näringsämnen och hormoner i kropp.

Det säg att det finns en rad fördelar med att äta upp moderkakan bl.a

  • Ökad bröstmjölkproduktion
  • Hormon balanserande
  • Snabbare återhämtning efter förlossningen
  • Ökad järnnivå 
  • Minskar risken för förlossningsdepression
  • Ökad energi

Det finns en rad andra fördelar, dock är inget av detta bevisat och forskningen styrker inte dessa fördelar. Men placebo-effekten har lika stor betydelse som de påstådda fördelarna.

Vad innehåller en moderkaka?

Moderkakan är fylld med hormoner och andra ämnen som är tillverkad av din kropp för att försörja dig och din bebis med det ni behöver under graviditeten. Men kan även vara bra att ha efter graviditeten. Det finns studier som visar på att moderkakan är mycket näringsrik.

Hur äter man moderkaka?

 

För att få i sig mest näring sägs det att man ska helst äta sin moderkaka inom 3 dygn efter förlossningen, ju tidigare desto bättre.  Vanligast är att anlita någon som tar hand om moderkakan och kapslar in den, men vissa fryser in den och äter den då och då.

Vanligast är att få sin moderkaka i kapslar

Hur får jag med mig moderkakan hem?

Om du vill få med dig din moderkaka hem så är det lättast att skriva detta i förlossningsbrevet som du tar med dig till BB. Du kan även kontakta företag som är specialiserade på att ta hand om moderkakor och kapsla in dom.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.