Detta ska du veta om stödstrumpor


Stödstrumpor är något som man ofta förknippar med äldre personer, men visste du att du kan använda stödstrumpor även fast du är ung och frisk.

Stödstrumpor, kan även kallas kompressionsstrumpor. Det är strumpor i olika längder som skapar tryck för att främja blodflödet i dina ben. De är vanligtvis stramare vid anklarna och blir lösare när de går upp på benet. De kan köpas i vanliga butiker, men också ordineras av en läkare.

I denna artikel ska vi gå igenom fördelarna med att använda kompressionsstrumpor.

Stödstrumpor minskar risken för blodproppar

Användandet av lårhöga kompressionsstrumpor har visat sig minska risken för blodproppar hos personer som genomgått en operation. Detta genom att strumpan skapar ett tryck på benen som hjälper till att öka blodflödet vilket förhindrar koagulation av blodet.

Minskar svullnaden i ben och fötter

Folk med diabetes kan ofta uppleva svullnad i ben och fötter. I en studie från 2017 som genomfördes med personer som var drabbade av svullna ben kunde man påvisa att svulnaden gick ner signifikant vid användandet av stödstrumpor. Strumporna förbättrade även svullnad av ben och fötter hos gravida.

Hjälper dig att mildra ortostatisk hypotoni

Ortostatisk hypotension är ett tillstånd där ditt blodtryck sjunker dramatiskt när du går från att sitta eller ligga till att stå upp. Många läkare brukar rekommendera att man ska använda sig utav midje-höga kompressionsstrumpor som kan hjälpa till att förbättra blodflödet i kroppen och där med och minska symtomen. Tala med din läkare för att se om stödstrumpor skulle kunna vara rätt för dig. Sportsrehab.se har ett väldigt stort utbud som kan passa dig.

Förbättrar din atletiska förmåga

Det finns några mindre studier som pekar på att kompressionsstrumpor under knä förbättrar din löpning avsevärt hos manliga löpare. De kan även också minska träningsvärken och tröttheten på benmusklerna. Men det behövs fler studier som kan styrka detta.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.