Det du inte visste hände i duschen


De flesta människor är medvetna om att immunförsvaret sitter i magen och gör därför mycket proaktivt för att bibehålla en god tarmflora, som t.ex minimera användningen av antibiotika och äta fermenterad mat. Något som många inte känner till är att dessa mikroorganismer inte bara finns i din mage utan i hela din kropp, inklusive din hud. Precis som tarmen måste hela kroppen vara i en bra balans för att må bra.

Att sluta använda duschen

De flesta duschar en gång om dagen, en vana för att man ska känna sig fräsh och ren. Om du tillbringar 20 minuter om dagen i duschen, spenderar du 2 år av ditt liv i duschen eller badet, tillsammans med en stor summa pengar på ”nödvändigheter” som schampoo, balsam, tvål och hudkrämer.

Tänkt om du bara skulle duscha varannan dag, var tredje dag eller kanske nästintill aldrig? Dr James Hamblin, redaktörThe Atlantic testade de sistnämnda och skrev om sin erfarenhet.

Till en början kan du känna att du luktar illa, får fett hår och fet hud. Detta kan dock vara en direkt följd av dina tidigare duschrutin. Kroppsodör är resultatet av bakterier som livnär sig på ditt oljiga sekret från svett och talgkörtlar. Att tvätta sig med tvålar och schampoo utplånar bakterierna tillfälligt, men de återhämtar sig snabbt, vanligtvis skapar detta obalans som gynnar luktproducerande mikrober.

När du slutar att duscha ger du kroppens ekosystem en chans att återhämta sig, vilket gör att dessa odörer försvinner eller blir mildare.

Att bara i naturen är bättre än duschen

3 anledningar att använda duschen mindre

  • Du blir torr. Varmvatten och tvål tvättar bort de översta skiktet på huden. Detta skikt lagrar fetter som gör att huden behåller fukten
  • Du kan bli sjuk. De flesta tvålar och schampoos innehåller parabener som har visat sig vara cancerframkallande. När du väljer produkter, se till att du använder dig av ekologiska eller parabenfria produkter.
  • Bättre för miljön. Genom att använda mindre vatten och minskad användning på tvål, schampoo bidrar du till en bättre miljö.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.