Därför är lingon bra för dig


Lingon kanske många förknippar med julbord, blodpudding eller som den mindre attraktiva sylten som man hade till pannkakorna i skolan. Men det inte så många kanske tänker på eller vet om är att lingon kan ha en positiv inverkan på din hälsa. De tillhör samma familj som tranbär och blåbär. De växer naturligt i norra jordklotets skogsbälte och används främst av oss i Norden.

Lingon är en kraftfull antioxidant

Lingon är liksom sina kända kusiner tranbär och blåbär proppfyllda med kraftfulla antioxidanter med flavonoider. Hälsofördelarna med flavonoider är välkända och forskare har kommit fram till att lingon innehåller mer flavonoider än något annat bär.

Antioxidanter skyddar oss också mot diverse sjukdomar, hjälper huden mot åldrandet och ser till att immunförsvaret är på topp.

Mot inflammation

De röda bären har använts historiskt och traditionellt för att lindra smärtan från artros och för att minska inflammation. Det finns oftast en anledning till att vi använde oss av dessa metoder innan vi fick den moderna medicinen. Den fungerar faktiskt. Grunden till många av sjukdomar tros vara inflammationer. Många forskare tror att inflammation kan vara en av de  bakomliggande orsakerna till sjukdomar som cancer, alzheimers, kranskärlssjukdomar, artros och många andra degenerativa sjukdomar. Antioxidanterna som förekommer naturligt i lingonen kan därför arbeta för att minska inflammation i hela kroppen.

Lingon mot urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion eller blåskatarr kan faktiskt lindras med hjälp av lingon. Det är inte bara kusinen tranbär som förtjänar äran. Detta skydd kommer ifrån en av de flavonoidföreningar som finns i bären.

Genom dricka tranbärsjuice eller att äta tranbär kan hämma bakterierna som orsakar urinvägsinfektioner. Lingon är också en av få källor som innehåller denna flavonoidföreningen naturligt. Detta tros ge samma effekt på urinvägsinfektioner som kusinen tranbär.

En studie som publicerades 2001 visade att en juice med lingon och tranbär var ett effektivt botemedel mot urinvägsinfektion. Den slumpade studien innefattade 150 kvinnliga patienter som lider av återkommande UVI och jämförde effekterna av drycken med en dryck av probiotika under ett år. Genom att regelbundet dricka tranbär- och lingonjuice minskade risken för urinvägsinfektion, medan probiotikan inte hade någon effekt.

Hur får jag i mig bären?

Om du inte känner för att äta lingonsylt brukar du ofta kunna köpa de färdig frysta i din vanliga mataffär.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.