Ingefära – mirakelkryddan


Ingefära är en av de mest hälsosamma (och godaste) kryddorna på jorden. Ingefära är fullpackat med både näringsämnen och bioaktiva ämnen som har en positiv effekt för ditt välbefinnande. Ingefära är en blommande växt som härstammar från Kina. Den tillhör zingiberaceae familjen, där även gurkmeja, cardomon och galangal ingår.

Rhizom (den delen av skaftet som är under jord) är den del som vanligen används.

Ingefära har en mycket lång historia av användning i olika former av traditionell / alternativ medicin. Den har använts för att hjälpa matsmältningen, minska illamående, bekämpa influensa och för att bli av med illamående. Ingefära kan användas färsk, torkad, pulvriserad, eller som en olja eller juice.

Gingerol är det starkaste bioaktiva ämnet i ingefära. Den har kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidanta effekter.

Ingefära

Ingefära mot muskelsmärta

Ingefära har visat sig vara effektiv mot muskelsmärta som uppkommit vid ansträngning. I en studie, förbrukade en grupp människor 2 gram ingefära per dag, i 11 dagar. Den visade en kraftig reducerad muskelsmärta hos personer som hade ”tennis armbåge”. Den har ingen omedelbar effekt, men effekten verkar öka för varje dag den tas. Dessa effekter tros komma från dess anti-inflammatoriska egenskaper.

Att inkludera ingefära i din vardagsrutin kan vara enkelt och hälsosamt. Här är några tips för att göra det:

  1. Te med ingefära: Ett av de mest populära sätten att konsumera ingefära är genom att göra ingefärste. Skala och skiva färsk ingefära, koka den i vatten och tillsätt lite honung eller citronsaft för smak. Detta är en uppfriskande och välgörande dryck.
  2. Ingrediens i matlagning: Tillsätt finriven eller hackad ingefära till dina maträtter. Ingefära ger en härlig smak till soppor, grytor, wokrätter och marinader.
  3. Smoothies: Mixa ingefära i dina morgonsmoothies för en extra kick av smak och hälsa. Det kan vara en bra start på dagen.
  4. Inlagd ingefära: Inlagd ingefära är en vanlig tillbehör i japansk matlagning. Det kan användas som topping till sushi eller för att ge smak åt olika rätter.
  5. Färsk ingefära som tugggodis: Skär färsk ingefära i små bitar och tugga på dem som en hälsosam och uppfriskande snack.
  6. Ingefära i bakning: Du kan också använda malen ingefära i bakning för att ge kryddig smak åt kakor, bröd och muffins.
  7. Ingefära som en smoothiebas: Skapa din egen ingefärssmoothie genom att blanda ingefära med andra favoritingredienser som frukt och yoghurt.

Ingefära shot

Är smart sätt att förtära ingefära är med en ingefära shot det är något du enkelt kan göra hemma och spara pengar.

Effektiv mot mensvärk

En studie utförd på 150 kvinnor som tog 1 gram ingefära om dagen i tre dagar, visar på att ingefära reducerar mensvärken lika bra som smärtstillande mediciner som innehöll ibuprofen.

Kan innehålla en substans som motarbetar cancer

Cancer är en mycket allvarlig sjukdom som kännetecknas av en okontrollerad tillväxt av onormala celler.

Extrakt från ingefära har studerats som en alternativ behandling för flera former av cancer. De egenskaper som bekämpar cancer kallas 6-gingerol och är ett ämne som finns i stora mängder rå ingefära  I en studie med 30 personer, visade det sig att ett extrakt på 2 gram per dag minskade proinflammatoriska signalmolekyler i tjocktarmen. Dock kunde inte uppföljningsstudien som gjordes på personen med hög risk för tjocktarmscancer bekräfta detta.

Det finns dock andra bevis som visar att ingefära kan vara effektivt mot bröstcancer och äggstockscancer. Däremot behövs det ytterligare studier som påvisar effekten av denna fantastiska krydda!

Genom att experimentera med dessa olika sätt att inkludera ingefära i din kost kan du njuta av dess smak och dra nytta av dess potentiella hälsofördelar på ett enkelt och gott sätt.


5 svar till “Ingefära – mirakelkryddan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.