Vintersjukdomar allt du behöver veta för att hålla dig frisk

Vid vanliga vintersjukdomar kan man lätt få feber

Vi tänkte gå igenom hur du kan göra för att skydda dig mot de vanligaste vintersjukdomar 2017 och 2018. Vintern är den tiden på året som då de flesta är sjuka.

Vanliga vintersjukdomar

De vanligaste sjukdomarna under vintern är förkylning, lugninflammation och vinterkräksjukan, men halsfluss och rethosta är också vanligt. Virus sprids otroligt lätt under vinterhalvåret, många experter tror att det beror på att virus trivs bra i kylan, medan andra tror att det handlar om att vi är inomhus och umgås mer med varandra än under de varmare månaderna. Sanningen kanske ligger mitt emellan, det är kallt och vi vädrar inte lika ofta vilket gör att viruset kanske ligger kvar i luften längre.

Så förebygger vintersjukdomar enkelt

Här är en rad enkla sätt du kan göra föra att undvika att bli sjuk under vintern, de flesta av tipsen är väldigt självklara, men behövs ändå nämnas.

Håll god handhygien

God handhygien är a och o när man ska skydda sig mot sjukdomar. Se till att tvätta händerna efter varje toalett besök och när du har varit i möten. Händerna är nämligen vanliga smittbärare.

Se till att vara ute

Många kanske inte tycker att det är så lockande att vara ute under vintern, men med hjälp av en varm jacka, ett par varma skor och mössa är det faktiskt riktigt mysigt att vara ute och promenera under vinterhalvåret. Försök hitta något mysigt promenadstråk eller aktivitet att göra utomhus, det kommer göra susen i att undvika vintersjukdomar.

Motionera

Detta är den vanligaste åtgärden för att hålla sig frisk och kry, det är att ha en bra fysik. Se till att motionera regelbundet, hitta en träningsform som passar dig.

Ta dina vitaminer

På vintern är det mörkare ute då solen inte går lika högt och vi är inomhus mer, det betyder att vi inte får i oss lika mycket d-vitamin. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och med ett starkt immunförsvar kan vi arbeta mot vintersjukdomarna bättre.

Ät probiotika

Vi tipsar allt oftare om att få i sig probiotika och det är för att nästan allt immunförsvar sitter i magen och med hjälp av dessa superbakterier stärker vi immunförsvaret i magen. I östländerna äter de väldigt mycket surkål och influensor existerar knappt där. Har du svårt för surkål eller annan fermenterad mat kan du alltid köpa probiotika tillskott på nästan vilket hälsokostbutik som helst.

Ät ingefära

Ingefära är en fantastisk ört som är väldigt god och kryddig, förutom det är den antiinflammatorisk och är ett av de bästa sätten att lindra en förkylning med. Men att äta ingefära regelbundet hjälper dig att bygga upp ett starkt immunförsvar.

Vitlök hjälper inte bara mot vampyrer utan även mot vintersjukdomar

Vitlök är en liksom ingefära en fantastiskt god smaksättare och lika fantastisk på att hålla sjukdomar borta.

Det går inte att behandla vanliga vintersjukdomar med antibiotika

Många av de vanligaste vintersjukdomarna är virus och virus går inte att behandla med antibiotika. Det absoluta bästa du kan göra är att se till att ditt immunförsvar är på topp. Detta gör du lättast genom allt ovan – motionera, ta dina vitaminer, var utomhus och ät bra mat. Antibiotika biter tyvärr inte mot virus utan bara mot bakterier. Dessutom slår antibiotika ut hela ditt immunförsvar när du är klar med kuren, vilket gör att du lätt drar på dig någon ny sjukdom.

Varje förkylning ger lite skydd

Du kan glädja dig att vid varje förkylning du drar på dig så ger det dig bättre skydd, men det finns över 400 typer av förkylningsvirus så risken att bli smittad av något annat är ganska stor. Som vi skrev ovanför tänk på att när du använder antibiotika blir du av med alla bakterier inklusive de bra som hjälper dig stå emot förkylningsvirus.

 

 


Ett svar till “Vintersjukdomar allt du behöver veta för att hålla dig frisk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.