Bli av med dålig andedräkt enkelt och naturligt


Vi alla har någon gång drabbats av dålig andedräkt. De flesta upplever detta som jobbigt, speciellt om man är medveten om problemet. Det finns inget värre än att prata med någon som stinker ur munnen och det finns inget värre än att prata med någon om man vet att man luktar ur munnen.

Dålig andedräkt kan  verkligen förstöra ens dag och orsaka dåligt självförtroende. Det beror ofta på att något försegår i munhålan.

 

Vad orsakar dåliga andedräkt (halitosis)?

De vanligaste orsakerna till dålig andedräkt oftast av en belagd tunga, dålig munhygien, mat, tandlossning eller en kombination av något av ovanstående. Andra vanliga orsaker är undernäring, diabetes, kronisk torr mun, stress, vissa mediciner, infektioner och nedsatt immunförsvar.

När din kropp inte får alla viktiga näringsämnena så bryter den ner fetter i ketoner. Detta orsakar en fruktig lukt. Matsmältningen börjar i munnen genom dina spottkörtlar. En minskning av saliv orsakar dåligt andetag eftersom saliv bär antimikrobiella medel.

Våra munnar producerar 1/2 liter – 1.5 liter saliv varje dag. Saliven uppgift är att hjälpa dig i matsmältningen och att frakta kalcium och fosfor för att bygga starka tänder och att bekämpa skadliga bakterier som orsakar tandkött och parodontala sjukdomar. Vissa livsmedel, kryddor, drycker och kemikalier kan orsaka dålig andedräkt. Lök, vitlök, curry, alkohol, kaffe, cigaretter är ofta skyldiga.

 

Vad är dålig andedräkt egentligen?

Den medicinska termen för dålig andedräkt är halitosis. 

Enligt en studie från OA Dentistry journal råkar 92,9% av världens befolkning ut för någon form av tandsjukdom. Dålig andedräkt påverkar 22-50% av hela jordens befolkning. Att ha en bra tandhygien är viktigt efter som det påverkar våran livskvalité.

I munnen finns hundratals olika typer av bakterier. Vissa skadliga bakterier kan orsaka lukt. När vårt saliv börjar smälta maten som kommer in i munnen, då uppstår flera skadliga ämnen som leder till halitosis. Lukt uppstår genom överväxt av proteolytiska, anaeroba gramnegativa bakterier som gömmer sig i munnen och tungan.

Så blir du av med dålig andedräkt utan en massa kemikalier

Det finns flera olika orsaker till att man har dålig andedräkt, det är därför viktigt att veta varför du lider av halitosis. Men oavsett orsaken finns det naturliga sett att bli av med lukten och här är några tips.

 

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är bra och effektivt mot dålig andedräkt

Vi skriver väldigt mycket om äppelcidervinäger, det finns en bra anledning varför och det är för att den är bra mot väldigt mycket. Äppelcidervinäger har flera antimikrobiella och antifungal egenskaper som kan döda bakterier som orsaker lukt i munnen. Det kan också bryta ner plack som orsakar dålig andedräkt.

Dålig andedräkt kan orsakas av magsjukdommar, såsom sår, halsbränna, laktosintolerans och allergier i gluten. Äppelcidervinäger  är en utmärkt naturlig botemedel mot gastrointestinala sjukdomar.

Gurgla: Blanda 1 matsked äppelcidervinäger i ett glas med vatten. Gurgla runt i munnen i ett par minuter, var noga med att inte svälja blandningen.

 

Citroner mot dålig andedräkt

Citroner och andra citrusfrukter är bra för att bekämpa problematiska luktskadande bakterier på grund av deras starka antimikrobiella egenskaper. Citroner innehåller syror och c-vitamin som håller tillväxten av bakterier under kontroll.

Ät: Tugga på en bit citron eller ett apelsin skal. Ät direkt efter måltider eller under hela dagen för en bra andedräkt hela dagen.

Drick: Pressa färsk citron i ett stor glas vatten och dricker varje morgon. 

Kanel

Kanel frigör eteriska oljor som är bra på att oskaldiggöra skadliga bakterier. Denna krydda innehåller en komponent som heter aldehyd. Aldehyd är bra att hålla skadliga bakterier i schakt.

Några andra fördelar med kanel: antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, kontrollerar blodsocker, förbättrar kolons hälsa, skyddar mot hjärtsjukdomar och ökar hjärnans funktion.

Det finns två olika slags kanel: Cassia (billig och kan vara giftig om den tas i stora mängder – finns i de flesta snabbköp) och Ceylonkanel (ren och sötare).

Drick: Blanda 1 tsk kanel i din favoritdryck – te, vatten eller kaffe.

Oil pulling effektiv och gammal teknik mot halitosis

Oilpulling har använts i tusentals år och härstammar från gammal ayurvedisk medicin. Oilpulling är i princip en avgiftning av din mun. Det görs genom att man tar en matsked olja och rör runt oljan munnen i 20 minuter. Denna process suger ut toxiner som byggs upp i munnen och skapar en ren miljö. Vill du läsa mer om oilpulling och alla fördelar med de kan du göra det från våran artikel

Borsta tänderna ordentligt

På våra tungor finns det flera hundra bakterier som skapar lukt. Se till att du borstar tungan regelbundet för att få bort de gula och vita beläggningarna. Dessa beläggningar orsakas ofta av inflammation eller infektion.

När du borstar dina tänder se till att du borstar överallt och använd dig av tandtråd eller tandpetare för att få bort mat som fastnat mellan tänderna.

Se även till att du byter ut din tandborste regelbundet, du bör byta tandborste var 3-4e månad. Tandborstar innehåller väldigt mycket bakterier så försök inte dela din tandborste med någon, inte ens din familj.

 

Hoppas vi har kunnat hjälpa dig bli kvitt dina problem. Har du fler tips så kommentera gärna nedanför!


Ett svar till “Bli av med dålig andedräkt enkelt och naturligt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.