Skaffa en nässköljare och börja skölja näsan

Att använda en nässköljare är bra för bl.a att lindra pollenallergi

Att skaffa en nässköljare och börja skölja näsan med saltvatten kan lindra din pollenallergi och förkylning. Att använda nässköljare har länge varit populärt bland folk som utövar yoga och börjades marknadsföras i Sverige för några år sedan.

Hur använder jag en nässköljare?

Det är väldigt enkelt att börja skölja näsan, allt du behöver är ljummet vatten och ett mått salt. Till de flesta nässköljare kommer det med ett mått så du får rätt mängd salt. Vi föredrar att använda oss av himalaya salt. Känner du dig torr i näsan kan du tillsätta en tesked kokosolja för att återfukta den. När du har tillsatt salt och eventuellt kokosolja är det bara att röra om så att saltet löses upp i vattnet. Se till att du inte har för kallt vatten, då kommer det att göra ont i näsan när du börjar skölja.

För att börja skölja måste du luta huvudet lite åt sidan samtidigt som du lutar dig framåt över handfatet. När du fått igenom halva lösningen igenom näsborren så byter du sida.

Nässköljare kan se olika ut, här är en typ

Därför är det bra att skölja näsan

Att använda sig av nässkölj kan vara bra för dig som har kroniska sinus symptom, nasala allergier såsom pollenallergi, akut bihåleinflammation och förkylningar. Det kan hjälpa både vuxna och barn. För dig som har pollenallergi är det perfekt med att skölja näsan, symptomen försvinner direkt och du kommer att vara symptom- och medicinfri de kommande timmarna. Du kommer att känna dig piggare för att du behöver inte använda din medicin, samtidigt som du inte behöver undvika att vara ute under pollensäsongen. Vill du säkra upp dig lite extra innan pollensäsongen kan du börja äta lokalproducerad honung och bipollen, detta kan lindra besvären ytligare. Vissa sköljer näsan varje dag för att symptomfria.

Studier stödjer effekten av nässköljare

Det har gjort några studier som stödjer effekten av att skölja näsan. I en studie från 2000 testades 211 personer med nasalasjukdomar där de fick skölja näsan 2 gånger varje dag i 3 – 6 veckor. Majoriteten av testgruppen upplevde att de mådde bättre, samt 23 av 30 symptom försvann helt.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.