Därför ska du sova kallt redan inatt


Det flesta av oss har garanterat sovit på hotell och lagt märke till att det är kyligt i rummet. Visste du att det finns ett gäng fördelar för kroppen genom att sova kallt?

Studier har visat att den optimala rumstemperaturen för att sova är generellt ganska kall – runt 16 till 20 grader. Temperaturer som ligger mycket över eller under kan leda till rastlöshet.  En ny studie visar dock att det att en godnatts sömn är lite mer komplicerad än att sänka temperaturen i sovrummet.

 

Sömnbrist har nästan samma effekt på ditt immunsystem som fysisk stress eller sjukdom, vilket förklarar varför brist på sömn är förknippad med en ökad risk för flera kroniska sjukdomar. Därför är högkvalitativ sömn viktig för din hälsa.

Vad händer när temperaturen i kroppen sjunker?

Medans du sover sjunker kroppens inre temperatur till den lägsta under dagen. Detta sker normalt 4 timmer efter du har somnat. Forskning har visat att människor som lider av insomnia har varmare kroppstemperatur innan läggdags än de som inte lider av insomnia. Detta gör att det blir svårare att slappna av och flyta iväg till sömnen.

Många som har forskat inom området sömn tror att allt som efterliknar kroppens naturliga temperaturfall kan främja sömn, som den plötsliga förändringen i temperaturen som inträffar när du har kommit upp från ett varmt bad.

Därför ska du sova kallt

Genom att sova kallt så hjälper du till att ”kyla ner” hjärnan och detta verkar framkalla sömn. Forskare från Pittsburgh School of Medicin kom fram till att genom att ge folk som led av insomnia en hatt som innehöll cirkulerande kall vatten hjälpte de sova. Nästan lika bra som folk som inte led av narkolepsi. Samma test gjordes fast med varmare vatten och resultaten blev motsatta. Forskarna tror att detta beror på att hjärnan arbetar medan den är varm. Detta påstående styrks av intervjuer gjorde på människor som lider av insomnia. Ett vanligt återkommande påstående var att ”de inte kan stänga av hjärnan”.

Sova naken och sova kallt kan vara fördelaktigt

Vi har tidigare skrivit om fördelarna med att sova naken, men det är viktigt att ta upp. Professor Russel Foster från University of Oxford rekommenderar att fimpa pyjamasen. Dett görs faktiskt redan av drygt 1/3 av alla Amerikaner enligt en studie.  Om du använder för mycket kläder kan det bli svårt för din kropp att justera temperaturen.

Med eller utan pyjamas är det viktigt att du är att dina händer och fötter är varma. Om de inte varma kan blodkärlen i närheten av din hud strama åt och detta sänker blodflödet. Detta gör att värmen får svårare att komma bort från kroppen. Omvänt underlättar det för din kropp att justera temperaturen.

Riskerna med för lite sömn

Det finns många som sover mindre än 6 timmar per natt och detta är sedan länge sammankopplat med flera kroniska inflammationer och mer stress. Det finns flera risker med att få för lite sömn bl.a:

  • Ökat risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Ökad risk för Alzheimers
  • Sämre metabolism / fettförbränning
  • Hjälper tumörer att växa
  • Ökad risk för diabetes

 

Man sover kallt i en buss

Att sova i värmebölja

Sommaren i Sverige nu år 2018 har varit extremt varmt och väldigt många har problem med att somna i den tropiska värmen. Har du ingen AC hemma är det väldigt svårt att sova kallt, men lyckligtvis så har vi samlat våra 7 bästa tips för hur du ska kunna sova kallt redan inatt.

Frys sängkläderna

Lägg dina lakan och örngott i frysen är ett väldigt bra knep för att kunna få det svalare på nätterna i värmen. Ett tips är att spraya ner sängkläderna lite lätt med vatten så att de kan frysa till lite. Detta hjälper inte hela natten, men ett tag.

Aloe vera

Klipp av ett blad från din Aloe Vera planta och ta ut köttet, lägg köttet i en burk i kylen. Innan du går och lägger dig ser du till att smörja in dig med aloe veran. Förutom att Aloe Vera är kylande så kommer du att vakna upp med härligt len hud.

Var inomhus på dagarna

Se till att vara inomhus på dagarna istället för att värma upp kroppen. På många kontor och shoppingcentrum finns det härligt svalkande AC.

Sov i källaren

Bor du i hus? Då är du lyckligt lottad, flytta ner en säng till källaren temporärt. Värmen stiger så källaren kommer vara den kallaste punkten i huset.

Skaffa en fläkt

Detta är väl det mest självklara tipset vi har och säger sig självt – skaffa en ny fläkt eller flera fläktar. Se dock till att du inte sover direkt i draget – då kan du vakna upp och ha ont i halsen. 

Inga kalla duschar

Det låter lockande att duscha kallt, men genom att duscha kallt så gör du så att kroppen jobbar för att göra dig varm. Det är bättre att duscha varmare och svettas några timmar innan du går och lägger dig.

Frys ballonger

Vill du verkligen sova kallt kan du fylla ett gäng ballonger med vatten och lägga i frysen. Bädda sedan ner ballongerna i sängen för att kyla ner sängen. Dessa kan du sen låta ligga kvar i sängen medan du sover om de inte tar för mycket plats.

 

Har du några fler bra tips kommentera gärna nedanför


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.